آشنایی با انواع برد تلویزیون
همانطور که قبلا اشاره کردیم منبع تغذیه ی وسایل الکتریکی از جمله تلویزیون، برد پاور(منبع تغذیه) نام دارد. وظیفه ی آن تامین ولتاژ سایر بخش های تلویزیون است به طور کلی این قطعه بسیار حساس است. به خاطر ارتباط مستقیم با جریان برق، احتمال آسیب دیدگی آن نسبت به قطعات دیگر بیشتر، برای تعمیر به متخصص تعمیر تلویزیون نیاز است.
نحوه عملکرد برد پاورتلویزیون
اصلی ترین وظیفه ی برد تغذیه(پاور)، تبدیل ولتاژ ac به dc مورد نیاز بخش های مختلف تلویزیون بوده مثلا با ورود ولتاژ 220 ولت به ورودی پاور، ابتدا پل دیود عمل یکسو سازی انجام داده سپس خازن صافی ریپل (موج یا نویز) های موجود را برطرف، به این ترتیب یک ولتاژ dc کاملا ثابت در خروجی ظاهر میشود. این ولتاژ حدود 300 ولت بوده، توسط ترانزیستور به منبع تغذیه(IC) منتقل سپس به بخش های مختلف دستگاه فرستاده میشود.
معمولا برد پاور و قطعات مربوط به آن به آسانی قابل تعمیر هستند. اما در صورتی که میزان آسیب دیدگی زیاد باشد، ناچار به تعویض آن هستید.
برد انواع تلویزیون
امروزه تکنولوژی طراحی و ساخت تلویزیون ها پیشرفت کرده، انواع مختلفی از این دستگاه به بازار عرضه میشود همچنین انواع برد در تلویزیون های LED وlcd عبارتند از:
مین برد(MAIN BOARD)
نقش مهم و اساسی در تلویزیون داشته، در بردارنده ی اطلاعات بخش های مهم این دستگاه است همچنین پردازش قسمت های مختلف مثل رم؛ حافظه ی ورودی و خروجی ؛ بخش صدا؛ تصویر و… به عهده ی این قسمت بود. عده ای آن را به نام برد مادر یا برد اصلی می شناسند.
برد تغذیه(POWER BOARD)
وظیفه ی تغذیه برق بخش های مختلف را برعهده دارد. خرابی این قطعه تاثیر زیادی بر عملکرد قسمت های مختلف دستگاه دارد.
برد معکوس کننده(INVERTER BOARD)
وظیفه ی اصلی این بخش، روشن کردن بک لایت(نور زمینه) و لامپ های پشت پنل تلویزیون بود. برد معکوس کننده(اینورتر) ولتاژ ورودی را ازبرد تغذیه دریافت کرد. سپس از طریق معکوس سازی به ولتاژ آی سی بک لایت تبدیل و چراغ های زمینه روشن میشوند.
برد کنترل تایمینگ( T-CON)
این برد که با نام های TFT و LVDS شناخته میشود، رابط بین مین برد و برد درایور بوده، تصاویر را بعد پردازش به برد درایور منتقل میکند.
دربعضی از مدلهای تلویزیون برد های اصلی ادغام میشوند. مثلا مین برد با برد تیکان و برد پاور با اینورتر یک مجموعه را تشکیل میدهند. هنگام استند بای شدن تلویزیون، احتمال دارد مین برد(برد مادر) آسیب دیده، برای جلوگیری ا زخرابی های بیشتر، بلافاصله نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام شود.
نشانه های خرابی برد تلویزیون
- روشن/ خاموش شدن تلویزیون هوشمند؛
- قطع ناگهانی تصویر؛
- روی تصویر تلویزیون خطوط رنگی عمودی ایجاد میشود؛
- نور زمینه( بک لایت) قطع میشود؛
- مین برد تلویزیون چگونه تعمیر میشود؟
قبل تعمیر مین برد( برد مادر) لازم است اطلاعاتی درباره ی نحوه ی کارکرد آن داشته، شناخت دقیقی داشته باشیم. همانطور که ابتدای مقاله اشاره کردیم برد اصلی ترین قطعه ی تلویزیون بوده و بخشهای کنترل سیستم و CPU(پردازنده)؛ خروجی صدا؛ فیش های ورودی و خروجی دستگاه و مهمتر از همه بخش تیونینگ روی این قطعه قرار میگیرند. که هنگام خرابی هریک از این قسمت ها برد اصلی آسیب دیده، باید توسط کارشناس تعمیر تلویزیون بررسی و تعویض شود.
نحوه عملکرد برد اصلی(برد مادر) چگونه است؟
ولتاژ استند بای دستگاه ابتدا توسط برد پا وردریافت، سپس به مین برد منتقل میشود. در این حالت سیستم کنترل برد اصلی( مین برد) روشن که نتیجه آن آماده شدن تلویزیون برای فعالیت است. سپس برد پاور فرمان روشن شدن کامل را صادر، سایر بخش های اسمارت تی وی مثل بک لایت، برد تی کان، پردازنده ی اصلی کار خود را آغاز، دستگاه روشن میشود. توجه کنید زمان خرابی برد مادر(مین برد) تمام این فرایند دچار مشکل و اختلال میشود.
تلویزیون یکی ازابزارهای هوشمند و نقش مهمی درجوامع امروز دارد. همانند دیگر وسایل الکترونیکی، این دستگاه برا ی تغذیه ی بخش هایش از قطعه ای به نام برد استفاده می کند. که انواع و کارکردهای مختلفی دارد نکته ی مهم اینکه هنگام خرابی یکی از قطعات نصب شده روی برد، کل عملکرد آن مختل د رنتیجه نیاز به تعمیر یا تعویض دارد پینهاد ما این است که قبل تعمیر برد تلویزیون حتما از خرابی آن مطمئن شده، سپس به تعمیرکار متخصص زنگ بزنید.